Contact
e-Mail
+31 (0) 847 35 13 90
+31 (0) 495 49 18 84
Contact
Stuur E-Mail
Rondven 16, 6026 PX MAARHEEZE
Postbus 2115, 6020 AC  BUDEL
© Copyright 2009-2015 CNR Druk & Techniek. All rights reserved.
Info aanvragen
BINNENKORT IS ONZE WEBSITE VOLLEDIG VERNIEUWD !
Tampondrukken ontleent haar naam aan het franse "tamponner";
het drukken of aanbrengen van decoraties met behulp van een drukkussen.

De tampon is de overbrenger van de drukinkt in de etsing op het cliché naar het substraat. Een cruciaal onderdeel van het tampondrukproces. Druktampons zijn verkrijgbaar in talrijke variaties, uiteenlopend qua vormen, grootte en hardheid.

Het is van belang dat u de vorm kiest afgestemd op het te bedrukken product, het aan te brengen drukbeeld en uw machine. Een goed advies is bij de keuze van een tampon essentieel.

Tampons zijn vervaardigd uit een silicone massa. Deze massa heeft de eigenschap dat er vrijwel niets een goede hechting op heeft. De aangedroogde drukinkt in de etsing heeft echter voldoende kleefkracht om door de tampon te worden opgenomen. Deze kleefkracht is echter groter op het product waardoor de inkt loslaat van de tampon als deze zich van het product losmaakt.

Belangrijk is te weten dat een tampon zich altijd volledig kan uitrollen over het oppervlakte van een product. Op deze wijze wordt insluiting van lucht zoveel mogelijk voorkomen. Indien luchtinsluiting niet te vermijden is, is het van belang een zo hard mogelijke tampon te nemen. De silicone massa van een harde tampon is minder veerkrachtig en zal de ingesloten lucht beter comprimeren zodat de onderbreking in het drukbeeld kleiner is dan bij een zacht tampon.

In voorkomende situaties kan een tampon qua vorm zo worden gefabriceerd dat opstaande opstakels op een product in de tampon worden uitgespaard. Zo kan op vrijwel ieder product een bedrukking worden aangebracht.

Klik op de afbeelding voor de Tampoprint® tampon database.